Difference between revisions of "Talk:OMAP3530 VPU"

From MyLabWiki
Jump to: navigation, search
(Logbook: Update with Gnome image)
(2010.09.14)
Line 181: Line 181:
 
* jpegenc blows CPU up (not accelerated?)
 
* jpegenc blows CPU up (not accelerated?)
 
* CPU is running a bit hot during capture but it is no more than 5-6 deg above what it was before.
 
* CPU is running a bit hot during capture but it is no more than 5-6 deg above what it was before.
 +
 +
[[Image:GumstixOveroFirstWebcam.jpg|400px]]
 +
[[Image:GumstixOveroTempVideoCapture.jpg|400px]]
 +
  
 
=== 2010.09.14 ===
 
=== 2010.09.14 ===
 
* Since I had to create a new microSD, I decided to give the [http://www.sakoman.com/Latest/beta-r11-gnome-image-available-for-omap3.html Gnome R11] image a try. → ''TBD''
 
* Since I had to create a new microSD, I decided to give the [http://www.sakoman.com/Latest/beta-r11-gnome-image-available-for-omap3.html Gnome R11] image a try. → ''TBD''
 
* Changed [http://www.sakoman.com/OMAP3/changing-the-display-resolution.html display resolution] to 1280x1024 → ''TBD''
 
* Changed [http://www.sakoman.com/OMAP3/changing-the-display-resolution.html display resolution] to 1280x1024 → ''TBD''
 
[[Image:GumstixOveroFirstWebcam.jpg|400px]]
 
[[Image:GumstixOveroTempVideoCapture.jpg|400px]]
 
  
 
[[Category:Logbooks]]
 
[[Category:Logbooks]]

Revision as of 11:41, 14 September 2010

Contents

Logbook

2009.06.18

At last, received the Gumstix Overo Fire. IRL smaller than I expected even though I knew the size. Weight 6g confirmed.

2009.09.01

The power connector on the Summit board is very non-standard, see PJ1-022-SMT. I say it is non standard because I couldn't find a single electronics supplier that has this particular size in their series. Do there really expect people to buy that god damn wall plug? I will just mount two wires directly on the board.

2009.11.09

Finally created an alternate power connector for the summit board, see http://twitpic.com/oxe4d
Powered up the Gumstix following the instructions on the website. Ångstrom boots up all right. The first boot took a long time because it had to configure god knows how many GNOME games and other stupid things – it took several minutes. The second boot was much, much faster, less than a minute.

No power manager installed.

WiFi and BT seemed alive but of course there was no connection and I don't know how they are configured. I tried to scan for BT devices from my Mac and there was something. I didn't want to connect since I didn't know if it was the Gumstix or maybe something fishy from one of my neighbors. I'll have to find some docs about these. Btw. a quick scan on the website didn't really turn anything up. I hope this doesn't mean that the Gumstix is just another not very well documented thing.

2009.12.17

e-CAM32_OMAP_GSTIX - Camera Solution for GumStix’s Overo Series:

With V4L2 drivers. Amazing!

2010.06.22

e-con Systems expect to release a 5MPix camera module soon, see blog post. This blog post also suggests that capturing and encoding 720p @ 30fps is possible on the OMAP.

2010.08.14

  • Had a quick half-day session with my Gumstix Overo.
  • Did not find any USB mini-A to mini-B cable in regular computer shop.
  • Gumstix Overo is still alive and the boot messages scroll through the tty; however, I did not get any image on the DVI monitor! I tried two different monitors, there is simply no signal. I was wondering if I have damaged the DVI output or something else.
  • I decided that I will but a Tobi expansion board, which has Ethernet interface, and also one of these new small breakout boards.

2010.08.17

  • Ordered a Gumstix Tobi and a Pinto-TH board. Also included a USB mini-A to mini-B cable and an wall plug into the package since I was missing them.

2010.08.19

  • Package from Gumstix has arrived. They put two USB mini-A to mini-B cables in the package :)

2010.09.01

  • Decided that we will try to get the Gumstix Overo ready for an amateur rocket flight on 2010.10.03
  • Functional scope TBD but it is highly unlikely that we can have live video feed or anything like that.

2010.09.06

  • Decided that the scope of the rocket flight will be recording video
  • Still pending whether we can get the gumstix up and running in time

GumstixOveroFireTobiCloseup.jpg

2010.09.08

  • Set up the Gumstix Overo + Tobi on a workbench. Thsi will be a permanent setup for now.
  • Some issues that need to be resolved ASAP
    • Ethernet on Tobi does not work (could be due to old image on NAND)
    • Boots from flash but then loads OS from NAND!

GumstixOveroBoot.jpg GumstixOveroWorkbench.jpg

2010.09.11

Tried with newly flashed image on new µSD card. No luck but noticed an error message right at the beginning of boot:

 Texas Instruments X-Loader 1.4.2 (Mar 27 2009 - 08:51:34)
 Reading boot sector
 Loading u-boot.bin from mmc
 
 U-Boot 2010.06 (Sep 09 2010 - 13:32:51)
 
 OMAP3530-GP ES3.1, CPU-OPP2, L3-165MHz, Max CPU Clock 600 mHz
 Gumstix Overo board + LPDDR/NAND
 I2C:   ready
 DRAM:  128 MiB
 NAND:  256 MiB
 In:    serial
 Out:   serial
 Err:   serial
 Board revision: 0
 Tranceiver detected on mmc2
 Die ID #6b2400040000000004032d460c005010
 Net:   smc911x-0
 Hit any key to stop autoboot:  0 
 Unknown command 'mmcinit' - try 'help'
 Booting from nand ...
 
 NAND read: device 0 offset 0x280000, size 0x400000
  4194304 bytes read: OK
 ## Booting kernel from Legacy Image at 82000000 ...
    Image Name:   Angstrom/2.6.29-rcfinal+r0+git90
    Image Type:   ARM Linux Kernel Image (uncompressed)
    Data Size:    2723228 Bytes = 2.6 MiB
    Load Address: 80008000
    Entry Point:  80008000
    Verifying Checksum ... OK
    Loading Kernel Image ... OK
 OK
 
 Starting kernel ...

A Google search lead to this discussion suggesting to "clearing the environment in nand" with:

 nand erase 240000 20000  

I assumed this had to be done right after stopping the autoboot timer, and indeed it worked. After doing that it booted from µSD card!

Tobi network works fine using the new image.

GumstixOveroSdBoot.png

2010.09.12

  • Prepared and tested two new microSD cards with desktop and console image from 2010.09.09.
  • Console image does not start Tobi Ethernet
  • Recorded boot video: TBD
  • Had a few kernel panics:
    • First while executing opkg update
    • Second time while trying to run a Gstreamer pipeline
  • After kernel panic neither graphics nor Ethernet worked.
  • Disconnecting all power and cables brought back graphics and Ethernet; however, mouse and keyboard were no longer working!
  • After this the functionality was random (monitor, keyboard, mouse). Maybe the contents on the SD card got bad during the crashes? Or maybe the image is just unstable?
  • Other possibility is that the Overo Fire is running way too hot and things shut down. I have to measure the temperature.

2010.09.13

Found out why I was getting the kernel panic and broken, graphics, Ethernet, keyboard and mouse, see photo. I really need to get some of those tiny screws.

GumstixOveroBadContact.jpg

Opkg

I think the upgrade broke system! After next reboot I had these messages at the end of boot screen:

 Starting advanced power management daemon: No APM support in kernel
 (failed.)
 Starting ntpd: done
 Starting Samba: smbd nmbd.
 Starting syslogd/klogd: done
  * Starting Avahi mDNS/DNS-SD Daemon: avahi-daemon                       [ ok ]
 Starting Bluetooth subsystem:
 Initialization timed out.
 Starting Network connection manager daemon: NetworkManager.
 Starting PVR
 Usage: insmod filename [args]
 ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
 net eth0: SMSC911x/921x identified at 0xd08c8000, IRQ: 336
 WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.34/kernel/drivers/gpu/pvr/pvrsrvkm.ko': No such file or directory
 FATAL: Could not open '/lib/modules/2.6.34/kernel/drivers/gpu/pvr/omaplfb.ko': No such file or directory
 WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.34/kernel/drivers/gpu/pvr/pvrsrvkm.ko': No such file or directory
 FATAL: Could not open '/lib/modules/2.6.34/kernel/drivers/gpu/pvr/bufferclass_ti.ko': No such file or directory
 mknod: missing operand after `0'
 Try `mknod --help' for more information.
 chmod: cannot access `/dev/pvrsrvkm': No such file or directory
 cups: started scheduler.
 Starting GPE display manager: gpe-dm
 
 .-------.                                           
 |       |                  .-.                      
 |   |   |-----.-----.-----.| |   .----..-----.-----.
 |       |     | __  |  ---'| '--.|  .-'|     |     |
 |   |   |  |  |     |---  ||  --'|  |  |  '  | | | |
 '---'---'--'--'--.  |-----------'  '-----'-'-'-'
                 -'  |
                 '---'
 
 The Angstrom Distribution overo ttyS2
 
 Angstrom 2010.7-test-20100824 overo ttyS2

Also note the version string! I should be Angstrom 2010.7-test-20100909 overo ttyS2

After making a new flash and initializing it I made the mistake selecting a different Enlightenment settings and now it take the desktop long time to come up after the onsole login appears :(

Webcam

  • Connected the Logitech QuickCam Pro 9000. Showed up as /dev/video0 and I could start cheese, but no luck capturing – Cheese said it has captured and LED on camera was ON for a while but image area was blank.
  • Can get image up with Gstreamer pipeline.
  • Using xvimagesink CPU load is below 50%
  • jpegenc blows CPU up (not accelerated?)
  • CPU is running a bit hot during capture but it is no more than 5-6 deg above what it was before.

GumstixOveroFirstWebcam.jpg GumstixOveroTempVideoCapture.jpg


2010.09.14

  • Since I had to create a new microSD, I decided to give the Gnome R11 image a try. → TBD
  • Changed display resolution to 1280x1024 → TBD